By August 20, 2024

Účinky transtuků na kardiovaskulární zdraví a Cardione podpora role zdraví srdce

Transmastné kyseliny, někdy označované jako transmastné kyseliny, jsou nenasyceným typem tuku, který prošel chemickou úpravou za účelem zvýšení stability a prodloužení trvanlivosti. Tyto tuky se vyrábějí přidáním vodíku do kapalných rostlinných olejů v průmyslovém procesu známém jako hydrogenace, která tuky ztuhne. Ačkoli tento proces může zlepšit texturu, chuť a trvanlivost potravin, má zásadní negativní dopad na zdraví lidí, zejména na jejich kardiovaskulární systém.
Zpracované potraviny, jako je margarín, pečivo, občerstvení a smažená jídla, jsou často zdrojem trans-tuků. Nyní jsou významným problémem veřejného zdraví kvůli jejich rozsáhlému použití v potravinářském průmyslu, zejména ve světle jejich souvislosti se srdečními chorobami. Škodlivé účinky trans-tuků na kardiovaskulární zdraví budou zkoumány v tomto článku spolu se způsoby, jakými doplňky jako Cardione mohou tato rizika snížit a podpořit zdraví srdce.

Škodlivé účinky transtuků na kardiovaskulární zdraví

Hladiny LDL cholesterolu vzrostly, zatímco hladiny HDL cholesterolu klesly
Vliv transmastných kyselin na hladinu cholesterolu patří mezi nejvíce alarmující účinky na kardiovaskulární zdraví. Je dobře známo, že trans-tuky zvyšují hladiny lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL) nebo špatného cholesterolu. Zvýšené hladiny LDL cholesterolu jsou faktorem přispívajícím k ateroskleróze, hromadění plaku v tepnách. Vzhledem k zúžení tepny a omezení průtoku krve způsobené tímto nahromaděním plaku existuje vyšší riziko srdečních infarktů, mrtvice a dalších kardiovaskulárních onemocnění.
Trans-tuky zvyšují cholesterol lipoproteinů s nízkou hustotou (HDL), dobrý cholesterol, který pomáhá odstraňovat cholesterol lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL) z krevního řečiště a současně snižuje HDL cholesterol. Tento dvojí účinek snížení dobrého cholesterolu a zvýšení špatného cholesterolu vede k nebezpečné nerovnováze, která prudce zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Angiogeneze a endoteliální selhání

Bylo také prokázáno, že trans-tuky zvyšují zánět v těle. Jedním z hlavních faktorů ovlivňujících vznik a průběh kardiovaskulárních poruch je chronický zánět. Trans-tuky způsobují při požití zánětlivou reakci, která může mít za následek poškození endotelu – tenké vrstvy buněk, která vystýlá krevní cévy. Protože endoteliální dysfunkce ovlivňuje kapacitu krevních cév dilatovat a vhodně regulovat průtok krve, je předehrou k ateroskleróze a dalším kardiovaskulárním onemocněním.
Zánět vyvolaný trans-tuky má navíc potenciál zhoršit již existující kardiovaskulární onemocnění a zvýšit riziko ruptury arteriálního plátu. Krevní sraženina se může vytvořit v důsledku prasknutí plaku, což zvyšuje možnost potenciálně smrtelných následků, jako je srdeční infarkt nebo mrtvice.

Inzulinová rezistence a diabetes typu 2

Trans-tuky mají přímý vliv na zdraví srdce, ale jsou také spojovány s inzulínovou rezistencí a nástupem diabetu 2. typu. Inzulinová rezistence je důsledkem toho, že tělesné buňky ztrácejí citlivost na hormon inzulín, který kontroluje hladinu cukru v krvi. To může nakonec vyústit ve vysokou hladinu cukru v krvi a cukrovku 2. typu, která ještě více zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Konzumace trans-tuků zvyšuje riziko srdečních onemocnění u lidí s diabetem 2. typu, kteří již mají zvýšené riziko srdečních onemocnění. Trans-tuky nepřímo zvyšují zátěž kardiovaskulárního systému a zvyšují jeho náchylnost k poškození podporou inzulinové rezistence.

Mezinárodní reakce na trans-tuky

Řada národů a zdravotnických organizací přijala opatření ke snížení nebo vymýcení trans-tuků z potravinové nabídky kvůli drtivým důkazům, které je spojují s kardiovaskulárním onemocněním. Kvůli jejich škodlivým účinkům na veřejné zdraví požadovala Světová zdravotnická organizace (WHO), aby byly průmyslově vyráběné trans-tuky odstraněny do roku 2023. V některých zemích již byly zavedeny přísné zákony omezující množství trans-tuků povolených v potravinách, např. Dánsko, a výrazně snížily výskyt srdečních chorob.
Hlavní zdroj trans-tuků, částečně hydrogenované oleje, byly vyřazeny ze seznamu obecně uznávaných ingrediencí (GRAS) Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) ve Spojených státech. Tato akce v podstatě zakazuje trans-tuky z většiny zpracovaných potravin, což by podle očekávání mělo zlepšit výsledky v oblasti veřejného zdraví.
Trans-tuky jsou i přes toto úsilí stále problémem v mnoha částech světa, zejména v zemích s nízkými a středními příjmy, kde mohou být zákony méně přísné. Z tohoto důvodu je důležité, aby lidé chápali, odkud se transmastné kyseliny v jejich jídle berou, a přijali proaktivní opatření ke snížení jejich příjmu.

Cardione: doplněk k podpoře zdraví srdce

Cardione: Co je?
Doplněk stravy s názvem cardione je určen zejména k podpoře kardiovaskulárního zdraví. Je určena k řešení řady důležitých proměnných, jako je krevní tlak, cholesterol a obecné kardiovaskulární zdraví. Cardione se snaží nabídnout kompletní podporu lidem, kteří chtějí chránit a zlepšit své zdraví srdce kombinací různých přírodních složek.

Základní složky Cardione

Silná směs ingrediencí vybraná pro jejich pozitivní účinky na kardiovaskulární zdraví tvoří Cardione. Mezi základní komponenty patří několik:

  • Omega-3 mastné kyseliny: Rybí olej obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které jsou dobře známé pro svou schopnost snižovat krevní tlak, hladinu triglyceridů a riziko srdečních onemocnění. Snižováním zánětu a zvyšováním HDL cholesterolu také pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu.
  • Koenzym Q10 (CoQ10): Nezbytná složka produkce buněčné energie, CoQ10 je silný antioxidant. Bylo prokázáno, že zlepšuje celkové zdraví srdce, snižuje oxidační stres a zlepšuje funkci endotelu. Pokles hladiny CoQ10 související s věkem činí doplňky stravy pro starší dospělé klíčové.
  • Extrakt z plodů hlohu: Po staletí lidé používali bobule jako homeopatickou léčbu srdečních onemocnění. Je dobře známo, že posiluje srdeční sval, snižuje krevní tlak a zlepšuje krevní oběh. Antioxidační vlastnosti hlohu také pomáhají chránit kardiovaskulární systém před poškozením.
  • Česnekový extrakt: Studie prokázaly, že česnek dokáže účinně snižovat cholesterol a krevní tlak. Je prospěšným doplňkem jakéhokoli programu zdraví srdce, protože má také antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.
  • Hořčík: Nezbytným minerálem, který podporuje normální srdeční rytmus a krevní tlak, je hořčík. Navíc napomáhá relaxaci krevních cév, což zlepšuje oběh a snižuje riziko kardiovaskulárních příhod.
  • Vitamíny skupiny B B6 a B12 jsou nezbytné pro zachování normální hladiny homocysteinu, aminokyseliny, jejíž zvýšená hladina je spojena s vyšším rizikem srdečních onemocnění. B6 a B12 pomáhají udržovat celkové kardiovaskulární zdraví kontrolou hladiny homocysteinu.

Jak Cardione podporuje zdraví srdce

Cardione funguje tak, že řeší několik životně důležitých aspektů kardiovaskulární pohody:

  • Cholesterol Management: Omega-3 mastné kyseliny Cardione a česnekový extrakt spolupracují na snížení LDL cholesterolu a zvýšení HDL cholesterolu za účelem podpory zdravé hladiny cholesterolu. Udržení této rovnováhy je klíčové pro zastavení hromadění plaku v tepnách a snížení rizika aterosklerózy.
  • Kontrola krevního tlaku: Jedním z hlavních rizikových faktorů srdečních onemocnění a mrtvice je vysoký krevní tlak. Směs hořčíku, česnekového extraktu a plodů hlohu Cardione pomáhá přirozeně snižovat krevní tlak, což snižuje zátěž srdce a cév.
  • Antioxidační ochrana: Antioxidanty Cardione, které zahrnují CoQ10 a plody hlohu, pomáhají chránit kardiovaskulární systém před zánětem a oxidačním stresem. Aby se předešlo dysfunkci endotelu a zachovala se integrita krevních cév, je tato ochrana nezbytná.
  • Funkce srdce a produkce energie: CoQ10 je nezbytný pro schopnost srdečního svalu produkovat energii. Cardione poskytuje podporu pro tvorbu buněčné energie, která pomáhá udržovat optimální funkci srdce i ve stresových situacích.
  • Celková kardiovaskulární podpora: Cardione nabízí všezahrnující podporu kardiovaskulárního systému smícháním několika složek, z nichž každá se zaměřuje na jinou oblast zdraví srdce. Cardione poskytuje zdravou a účinnou možnost zvládání již existujících onemocnění nebo prevence srdečních chorob.

V souhrnu

Je nemožné přeceňovat vliv trans-tuků na kardiovaskulární zdraví. Patří mezi nejhorší dietní složky pro zdraví srdce, protože mají sklon zvyšovat LDL cholesterol, snižovat HDL cholesterol, vyvolávat záněty a zhoršovat inzulínovou rezistenci. I když došlo k pokroku v celosvětovém úsilí o snížení množství trans-tuků v potravinách, lidé stále musí přijímat preventivní opatření k ochraně zdraví svého srdce.
Pro ty, kteří hledají přirozenou podporu pro svůj kardiovaskulární systém, je Cardione účinný doplněk. Cardione nabízí komplexní přístup ke zdraví srdce se svou směsí omega-3 mastných kyselin, CoQ10, plodů hlohu, česnekového extraktu, hořčíku a vitamínů B. Můžete snížit zánět, kontrolovat krevní tlak, řídit cholesterol a chránit své srdce před škodlivými účinky trans-tuků a dalších kardiovaskulárních rizikových faktorů přidáním Cardionu do své každodenní rutiny.