By September 26, 2023

Segíthetnek a tudósoknak az autizmus és a skizofrénia megértésében.

"Ez még egy dolog, amit megtehettem, hogy megvédjem ezt az új életet, amiért én vagyok felelős" – mondta tavasszal. "Azért, hogy megnyugodjak, hogy a babám védett a gyermekkori betegségek egyik legnagyobb elkövetőjétől, csak egy kis súlyt veszítek le a vállamról."

Schlaudecker szerint valójában a megelőzés az egyetlen megoldás az RSV nyomorúságára.

"Ha életeket menthetünk meg, és megakadályozhatjuk a legsebezhetőbb csecsemők kórházi kezelését, akkor ezt a lehető leggyorsabban meg kell tennünk."

Újszülötteknél és csecsemőknél a tüdőbe jutó hörgőcsövek rendkívül kicsik. Ha egy RSV-fertőzés során megtelnek folyadékkal, a gyermeknek légzési és étkezési nehézségei lehetnek. "Ők azok, akik miatt aggódunk a legjobban" – mondta Schlaudecker. "A terhesség alatti védőoltás nagyszerű, kreatív módja annak, hogy megvédjük őket."

A pozitív kísérleti eredmények sora "igazán izgalmas az RSV orvos szempontjából" – mondta. – Fényt látunk az alagút végén.

Lépjen kapcsolatba Karen Weintraubbal a kweintraub@usatoday.com címen.

Az USA TODAY egészségügyi és betegbiztonsági fedezetét részben a Masimo Foundation for Ethics, Innovation and Competition in Healthcare támogatása teszi lehetővé. A Masimo Alapítvány nem ad szerkesztői hozzájárulást.

  • A vitiligo egy autoimmun betegség, amely a bőr pigmentációjának elvesztéséhez vezet.
  • Egy friss tanulmány szerint a ruxolitinib nevű gyógyszeres krém rendkívül hatékony a betegek körülbelül egyharmadánál.
  • A krém reményt ad a betegeknek, hogy még ha nem is részesülnek a kezelésből, hamarosan mások is lesznek.

Sarah Haydennek sok garbója van. Vaskos nyakláncai és rengeteg sminkje is van – bármi, ami elfedi az arcán, nyakán, kezén és térdén lévő foltos fehér bőrt.

23 éves korában Haydennél vitiligo-t diagnosztizáltak, egy nem fertőző bőrbetegséget, amely a pigmentáció elvesztéséhez vezet. Először a tarkóján ütött meg, majd, mint sok embernél, lassan haladt a szeme alatt és az arcán, majd leugrott a térdére, a könyökére és az ujjbegyére.

Egyszer, amikor belépett egy pezsgőfürdőbe, egy nő megjegyezte, hogy bőrproblémákkal küzdő embereknek nem szabad a pezsgőfürdőben tartózkodniuk, és felvonultatta magát és lányát. Hayden úgy tett, mintha nem számítana. Hogy belül még mindig gyönyörűnek érezte magát.

A Welltone weboldala, a https://welltone-website.com/hu/ a szíved jólétének kulcsát rejti.

Csak amikor csatlakozott egy kísérleti gyógyszer klinikai vizsgálatához, és vitiligo-ja elkezdett visszahúzódni, "tudta meg, hogy a bőrbetegség sokkal jobban befolyásol, mint gondoltam" – mondta a most 41 éves Hayden, az oregoni Hood Riverből.

A kísérlet részeként használt gyógyszeres krémet, a ruxolitinibet idén nyáron hagyta jóvá a Food and Drug Administration . A The New England Journal of Medicine szerdán későn publikált egy tanulmányt, amely szerint a ruxolitinib krém rendkívül hatékony a legalább hat hónapig használó betegek körülbelül egyharmadánál.

Mi a vitiligo és kezelése?

Világszerte az emberek fél százaléka és 2 százaléka között van vitiligo, amelyet ma autoimmun betegségként értelmeznek, amikor az immunrendszer megtámadja a bőr pigmentet biztosító sejtjeit.

A vitiligóban szenvedő híres emberek közé tartozik Michael Jackson, Winnie Harlow modell, Jon Hamm színész és rendező, Steve Martin komikus, Joe Rogan kommentátor és komikus, valamint az NFL-játékosból lett edző, Karl Dunbar.

Az állapot különösen aggasztó lehet a természetesen sötét bőrű emberek számára, mivel a világos foltok még jobban kitűnnek.

Korábban csak egy kezelést hagyott jóvá az FDA, és ez több elszíneződést távolít el, hogy elkerülje a foltosodást, ahelyett, hogy visszaállítaná a bőr természetes színét, ahogy azt a ruxolitinib krém néha megteheti.

Jelenleg sok beteget szteroidokkal kezelnek, amelyek nem működnek jól, vagy szabályozott fényterápiás kezeléseket kapnak, amihez nehéz lehet hozzáférni azoknak, akik távol élnek egy olyan központtól, amely ezt kínálja, mondta Dr. David Rosmarin, vezető szerző. az új tanulmányról.

A két tanulmány részeként aktív kezelésben részesült 450 ember körülbelül 30%-a drámai javulást tapasztalt az arc pigmentációjában hat hónap után. Legfeljebb a fele egy év kezelés után, ami azt jelzi, hogy a krém idővel erősebbé vált. Mindkét kísérletben az emberek több mint 80%-a volt fehér, és csak 3-5%-a volt fekete vagy ázsiai.

A krémként megfogalmazott ruxolitinib nem hat az egész testre, így a mellékhatások viszonylag csekélyek, általában csak néhány pattanás jelentkezik, ahol a krémet használják, mondta Rosmarin.

A ruxolitinib krém úgy tűnik, hogy a legjobban a fejen és a nyakon fejti ki hatását, ahol a legnehezebb a kéz és a láb újrapigmentálása, mondta Rosmarin. Egyelőre nem tudni, hogy valaki szedheti-e a ruxolitinibet egy ideig, majd abbahagyja-e, vagy a vitiligo visszatér-e állandó adagolás nélkül.

A kereskedelmi biztosítók és a Medicare fedezi a ruxolitinib krémet, mondta Rosmarin, most, hogy "széles egyetértés van az orvosi közösségben abban, hogy ez orvosi, nem kozmetikai állapot, és a kezelést fedezni kell". Egy tubus a krémből körülbelül 2000 dollárba kerül, és néhány héttől néhány hónapig tarthat, attól függően, hogy mennyi bőrt kell lefedni.

A vitiligóban szenvedő betegek időtartama nem befolyásolta a siker valószínűségét.

Azok az emberek, akik poliosis vitiligo-ban szenvedtek, vagy a pigmentáció teljes elvesztése, ami tiszta fehér szőrszálakat eredményezett, nem javult a gyógyszer hatására, mondta Dr. Brett King, aki nem vett részt közvetlenül a vizsgálatban, de tanácsadója az Incyte, a delaware-i székhelyű cégnek. ruxolitinib krémet gyárt és Opzelura márkanéven értékesíti.

A kutatók más megközelítéseket is kidolgoznak a vitiligo kezelésére azok számára, akik nem látnak jelentős javulást a ruxolitinib krémmel, mondta Rosmarin.

A tanulmány és a ruxolitinib krém közelmúltbeli jóváhagyása "útvonalat teremt más kezelések számára a remélhetőleg előrelépéshez" – mondta. – Ez még csak a kezdet.

KUTATÁS: Ezeknek a patkányoknak emberi sejtjei vannak az agyukban. Segíthetnek a tudósoknak az autizmus és a skizofrénia megértésében.

Az új megközelítés eredete 2017-ig nyúlik vissza, amikor King, a Yale Egyetem bőrgyógyász docense úgy döntött, hogy egy rheumatoid arthritis elleni gyógyszert tesztel egy egéren, amely a ruxolitinibhez hasonlóan működik. Úgy tűnt, hogy segített, ezért beadta egy betegnek, aki az „orrától a lábujjakig” szenvedett. Drámai javulása "volt az első támpontunk", hogy a megközelítése működhet.

"Amikor megfigyelésünk van, de különösen a tudományhoz kötődik, nem csak a véletlen megfigyelésekhez, az paradigmaváltásokhoz vezet a betegségekről való gondolkodásunkban és a betegségek kezelésében" – mondta King.

A ruxolitinib sikere arra ösztönzi a többi gyógyszergyártó céget, hogy vitiligo-kezeléseket fejlesszenek ki, mondta.

Mivel olyan sokáig tart, hogy a ruxolitinib krém jótékony hatását észrevegyük, hasznos lenne megtalálni a módját annak, hogy megkülönböztessük azokat a betegeket, akik jól reagálnak azoktól, akik nem – írta Dr. Liv Eidsmo az új tanulmányt kísérő vezércikkben.

Eidsmo, a svédországi Karolinska Egyetemi Kórház bőrgyógyásza és kutatója arra is rámutatott, hogy nem világos, mi történik, ha a betegek abbahagyják a krém használatát, és aggodalmát fejezte ki a kísérletben részt vevők körében, akik nagyrészt fehérek voltak.

Ennek ellenére azt írta, a ruxolitinibnek köszönhetően "a vitiligós betegeknek végre reményük van a hatékony kezelésre".

AMIT SZERETNÉL TUDNI: A tanulmány kérdéseket vet fel a kolonoszkópiával kapcsolatban

"Visszaadott valamit, amit elvesztettem"

Hayden egyike azoknak a szerencsés betegeknek.

A krém a pigment körülbelül 90%-át visszaadta az arcába. Még a kezei is, amelyeket a legnehezebbnek tartottak a drogért, többnyire kitisztult.

"Visszaadott valamit, amit elvesztettem" – mondta Hayden, aki V-nyakú inget és vékony arany nyakláncot viselt a közelmúltban egy videohíváson. Hétvégén már nem ragaszkodik ahhoz, hogy sminkeljen, mielőtt elhagyja a házat.

Hayden a városának iskolai körzetében oktató edzőként dolgozott, szinte semmilyen mellékhatása nem volt a krémnek, és nem találta megterhelőnek, hogy a kétéves próba során naponta kétszer elterjedjen az arcán, a mellkasán és a kezén. "Ez csak a reggeli rutinom része volt" – mondta -, és része volt az elalvás előtti rutinomnak, miután megmostam a fogam.

A kezelés megváltoztatta kapcsolatát a nappal. Korábban magas SPF fényvédőt, sapkát és hosszú ujjat viselt, ha hosszú ideig volt a napon. Vitiligo esetén azt mondta, hogy "vagy normális vagy, vagy leégett", nem volt olyan, hogy lebarnult.

A vizsgálat során azt mondta, arra ösztönözték, hogy korlátozott mennyiségű napozást végezzen, hogy elősegítse a bőr regenerálódását. "Most úgy érzem, hogy amikor napfényben vagyok, az nem káros, hanem regeneráló hatású" – mondta. – Óvatosnak kell lennem, de ez nem olyan teher, mint volt.

Hayden azt mondta, hálás azért, hogy részt vehetett a kutatásban, hogy segítsen másoknak elkerülni ugyanazokat a kihívásokat, amelyekkel ő is szembesült.

"Ez valóban megerősítette a "miért"-emet, amiért részt vettem a tárgyaláson" – mondta. "Nemcsak a saját reményem és izgalom miatt – ami 100%-ban sikerült, és egy szívdobbanás után újra megtenném –, hanem azért is, hogy ezt a vitiligóban szenvedő emberek számára is elérhetővé tegyem."

Lépjen kapcsolatba Karen Weintraubbal a kweintraub@usatoday.com címen.

Az USA TODAY egészségügyi és betegbiztonsági fedezetét részben a Masimo Foundation for Ethics, Innovation and Competition in Healthcare támogatása teszi lehetővé. A Masimo Alapítvány nem ad szerkesztői hozzájárulást.

Több mint 2,5 millió középiskolás és középiskolás diák vacog, annak ellenére, hogy a szövetségi erőfeszítések igyekeznek visszaszorítani az ízesített termékek új generációját, amelyek vonzóak a kiskorúak számára – derül ki a kiskorúak elektronikus cigarettahasználatáról készült éves felmérésből.

A 2022-es National Youth Tobacco Survey szerint a középiskolások 14,1%-a és a középiskolások 3,3%-a használta legalább egyszer ezeket a nikotinleadó eszközöket az elmúlt 30 napban. Egy évvel ezelőtt a felmérés azt mutatta, hogy a középiskolások 11,3%-a, a középiskolások 2,8%-a számolt be arról, hogy az elmúlt hónapokban gőzölgött. A szövetségi tisztviselők azonban azt mondták, hogy a felmérés változásai megnehezítik az idei felmérés és a korábbi évek összehasonlítását.

Bővebben: A Juul-tilalom felfüggesztése után az FDA a szintetikus nikotinos gőzökre összpontosít, amelyek a kritikusok szerint csábítják a gyerekeket

Míg a számok messze elmaradnak 2019-től, amikor a középiskolás diákok több mint egynegyede gőzölgött, a dohányzásellenes csoportok sürgették a szövetségi szabályozó hatóságokat, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a tinédzserek körében népszerű ízesített gőztermékek kiiktatására.

"Elfogadhatatlan, hogy még mindig több mint 2,5 millió gyerek használ e-cigarettát, ha van egyértelmű megoldás a problémára – semmisíts meg minden ízesített e-cigarettát" – mondta Matthew L. Myers, a Campaign for Tobacco-Free Kids, egy nonprofit szervezet elnöke. a dohányzás visszaszorításán dolgozik.

Mit használnak a tini vaperek?

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság betiltotta a dohányból származó ízesített vaping-termékeket, de a kiskorú felhasználók egyre inkább a szintetikus nikotintermékek felé fordulnak, amelyek gyakran eldobhatók, és a kiskorúak által kedvelt ízesítéssel árusítják.

A január 18-tól május 31-ig tartó felmérés szerint a tinédzserek 85%-a nyilatkozott úgy, hogy ízesített e-cigarettát használt, és több mint a fele használt eldobható e-cigarettát.

A gőzölő tinédzserek 14,5%-a számolt be a Puff Bar használatáról, 12,5% pedig a Vuse-t említette szokásos márkaként. Azonban 5-ből több mint 1 iskoláskorú vapper mondta azt, hogy a felmérésben szereplő 13-tól eltérő márkát használt. Szakértők szerint az ízesített e-cigareták szélesebb köre azt bizonyítja, hogy egyes ízesített termékek visszaszorítása nem vet véget a kiskorúak gőzölgésének.

"Az ízesített termékek a kezdetektől fogva vezették ezt a járványt" – mondta Dennis Henigan, a Campaign for Tobacco-Free Kids jogi és szabályozási ügyekért felelős alelnöke. "A gyerekek olyan márkákhoz fognak költözni, amelyek még mindig elérhetők az általuk kedvelt ízekben."

Deirdre Lawrence Kittner, a Betegségmegelőzési és Betegségmegelőzési Központ dohányzással és egészséggel foglalkozó irodájának igazgatója szerint a tanulmány azt mutatja, hogy a tinédzsereket továbbra is „csábítja és ragadja meg az ízesített e-cigaretta márkák egyre bővülő választéka”.

„Munkánknak még koránt sincs vége. Létfontosságú, hogy együtt dolgozzunk, hogy megakadályozzuk, hogy a fiatalok elkezdjenek dohánytermékeket – beleértve az e-cigarettát is – használni, és segítsünk minden fiatalt, aki használja, leszokni” – mondta Kittner.

Hogyan szabályozza az FDA ezeket a termékeket?

Az elmúlt években a gőzölő cégek laboratóriumi nikotint kezdtek el árulni, nem pedig dohányból. A dohányellenes csoportok szerint a vállalatok azért fordultak ezekhez a termékekhez, hogy elkerüljék az FDA által a dohányból származó ízesített e-cigarettákra vonatkozó tilalmat.

Contents